De ceva timp mă tot bântuia gândul ce să scriu în această postare, am decis să întreb cetățenii ce obiective turistice ar propunei ei din chișinău. Puțini oameni care s-au dat cu părerea, majoritatea nu prea știu ce să propună înafară de Catedrală, Arcul de Triumf, câteva parcuri și porțile orașului. Am analizat ce se poate de vizitat, din punctul meu de vedere (dacă cunoaște-ți vre-un obiectiv turistic pe care nu l-am enumerat, orice propuneri sunt binevenit). Așa că vă provoc să da-ți citire propunerilor/sfaturilor de mai jos Ce Ai Putea Să Vezi în Chișinău, probabil multe din ele vă vor fi cunoscute, iar despre altele poate că nici nu ați auzit.
Începem cu monumentele istorico-arhitecturale prezente în Chișinău:
- Muzeul orașului Turnul de Apă, se află cu două stații mai sus de Grădina Publică Șt. cel Mare și Sfânt, aici puteți să vă familiarizați cu istoria orașului, old Chișinău, intrarea vă v-a costa 5 lei per/persoană
- Arcul de Triumf din centrul Capitalei, ce a fost construit în anii 1840-41 pentru comemorarea victoriei armatei ruse în războiul ruso-turc.
- Casa Muzeu A.S. Pușkin se află în sectorul centru, aici aveți posibilitatea să vă teleportați pe timpul când a trăit A.S Pușkin.
- Biserica medievală de Lemn, Muzeul Satului se află la imediata eșire din oraș de la porțile orașului, această biserică datează din anii 1642, se considera cea mai veche biserică, chiar și acum se află într-o stare bună, fiind bine amenajată, păstrată, cu un mic părculeț, aici se petrec multe cununii, botezuri.
Muzeele Chișinăului, pentru iubitori de istorie, expoziții:
- Muzeul de Istorie se află în centrul capitalei lângă parcul Grădina Publică, este cel mai frumos muzeu din toate existente din chișinău, datorită sălilor cu un design deosebit, dar o imagine mai clară ti-o faci atunci când ești prezent aici, prețul 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru studenți și 2 lei pentru elevi.
- Muzeul Pedagogic Republican se află în centru în apropiere de Universitatea de Stat. Este unic prin faptul că doar aici puteţi afla adevărata istorie a învăţământului în cele mai mici detalii. Colecție de documente ale culturii spirituale și materiale ce reflectă dezvoltarea învățământului public din moldova.
- Muzeul Național de Etnografie și Istorie naturală, se afla în apropiere de Muzeul de Istorie, aici o să vedeți schelete ale dinozaurilor, animale împăiate și alte specii de mamifere care au fost descoperite pe teritoriul moldovei. Intrarea 10 lei adulți, 5 lei studenți, 2 lei pentru elevi.
- Muzeul Regia Transport Electric Chișinău se află pe str. Columna 169, aici puteți afla despre istoria transportului public din Chișinău încă din anii 1913-1916 și are accesul gratuit.
- Muzeul de Arte pentru iubitorii de artă. Aici găsiți expoziții a pictorilor. Intrarea e taxată cu 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru studenți și 2 lei pentru elevi.
- Muzeul Militar se află pe str. Tighina 47 intrarea vă va costa 2 lei per/persoană iar pentru un grup 15 lei, copii, militarii, veteranii au acces gratuit.
Muzeele Chișinăului
Am pregătit câteva propuneri pentru iubitorii de fantastică, groază și nu numai, sunt cinci edificii existente în Chișinău pe cale de dispariție de o însemnătate națională, aceste clădiri sunt introduse în Registrul Monumentelor de Istorie și Cultură Națională a municipiului Chișinău:
Parcurile! Da posibil să nu fie o atracție atât de mare pentru noi, cât și pentru turiști, dar merită să luăm în calcul actualmente acelea care au fost reamenajate și îngrijite:
- Gimnaziul pentru fete proprietate a baroneasei Iulia A. von Gheiking de pe str. Alexei Mateevici 85, ce a fost fondată în anii 1890, în prezent există o legendă precum că din motive necunoscute servitorii acestui fost conac, se spânzurau, iar apoi conacul a fost incendiat, acest incendiu luase și viața baroneisei A.von Gheiking. De asemenea, se mai spune că dacă te reții după miezul nopții printre ruinele clădirii, vei auzi pași care bîntuie locul sau strigătele servitorilor. Însă această legendă rămîne a fi doar o poveste de speriat copiii, deoarece nu există martori și argumente care să demonstreze această versiune.
- Sinagoga cu azil penru bătrâni, fondată în 1899, chiar de nu există nici o legendă despre acest edificiu, e destul doar să faci o mică primblare prin ea și deja te iau fiorii a unui film de groază.
- Capela Oganowici din cimitirul Evreiesc, ce datează din anii 1912 și se află în sectorul Botania, oamenii ce locuiesc în apropiere susțin că aud deseori înjurături din cimitir, ar proveni din partea misterioasă a îngropelniței, acolo unde se află capela familiei Oganowici. Pe teritoriul cimitirului armenesc se află monumente funerare, care datează din secolele XVIII-XX, ale unor personalități istorice eminente.
- Hotelul Petersbug se află în centru pe str. Alexandru cel Bun 47, pe timpuri era un loc de vis pentru oaspeții capitalei. Acum este monument de arhitectură de însemnătate națională, iar starea în care a ajuns este cel puțin dezastruoasă. Aici deasemeni te poți simți ca într-un film de groază, la felul în care se află fostul hotel.
- Moara Roșie ce se află pe str. Moara Roșie, construită între anii 1850-1860 ce din păcate o poți vedea doar din exterior.
- Parcul Valea Morilor din sectorul Buiucani, acum pe 14 octombrie de Hramul orașului va fi totodată și inaugurarea scării cascadelor, acest parc este unul dintre cele mai vizitate parcuri din capitală datorită reamenajărilor ce au fost efectuate.
- Parcul Dendrariu din sectorul Buiucani, este un parc dendrologic, în trecut a fost Grădina Botanică, astfel a și devenit Dendrariu deținând diferite specii a plantelor lemnoase şi floricole din flora mondială. Parcul este foarte bine îngrijit și amenajat, vara probabil este cel mai verde parc împreună cu Grădina Botanică din sectorul Botanica. Apropo aici intrarea e cu plată 4 lei de persoană.
- Parcul Valea Trandafirilor din sectorul Botanica, are și el frumusețile sale, chiar de la intrare din partea sect, Botanica, spre stânga vei observa un pod de trecere dar și o bancă în formă de inimă cu numele Korona.
- Complexul Memorial Eternitate ( se mai numește Parcul 5 puști) sectorul Telecentru, aici este sărbătorită an de an ziua de 9 mai. Ziua Victoriei.
- Parcul Afgan din sectorul Râșcani, este un parc mic dar destul de bine arată, lângă el se află un bloc de locuințe, cu o arhitectura ca în Dubai aș zice, creează așa pe moment o impresie de parcă ai afla acolo.
- Încheiem rubrica parcuri cu Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt aici se află aleea clasicilor și statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt și parcul de viz-a-viz Parcul Scuarul Catedralei, numit și Parcul Victoriei ce vă este cunoscut deja sub renumitele obiective turistice Arcul de Triumf și Catedrala metropolitană.
Cele mai frumoase parcuri din chișinău
Așa o excursie va dura o săptămână căci evident nu reușești să vezi tot în aceeași zi. Dar am o propunere și pentru primblări de seară unde a-ți putea vedea Parlamentul, Guvernul, cunoscutul teatru Mihai Eminescu, frumoasa Sală cu Orgă, Teatru Național de Operă și Balet 'Maria Bieșu', Piața Marii Adunări Naționale, Porțile Orașului dar ...
Cu siguranță toți vor căuta să vadă orașul de sus seara, o panoramă a orașului o puteți vedea în sectorul Ciocana cu ruta 169 mergeți până la ultima stație și la câțiva metri se află și panorama deosebit de frumoasă anume seara. Probabil mai nu am enumerat tot, probabil undeva prin Chișinău mai există ceva frumos, dar noi cercetăm în continuare ce se poate de văzut în Chișinău, iar dacă aveți și voi propuneri chiar vă rog, scrieți-mi.
Vă urez călătorii plăcute, și nu uitați căci Chișinăul e la fel de frumos, doar dacă-l descoperi așa cum e el #Chisinaulaltfel.
Cu siguranță toți vor căuta să vadă orașul de sus seara, o panoramă a orașului o puteți vedea în sectorul Ciocana cu ruta 169 mergeți până la ultima stație și la câțiva metri se află și panorama deosebit de frumoasă anume seara. Probabil mai nu am enumerat tot, probabil undeva prin Chișinău mai există ceva frumos, dar noi cercetăm în continuare ce se poate de văzut în Chișinău, iar dacă aveți și voi propuneri chiar vă rog, scrieți-mi.
Vă urez călătorii plăcute, și nu uitați căci Chișinăul e la fel de frumos, doar dacă-l descoperi așa cum e el #Chisinaulaltfel.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu