duminică, 4 septembrie 2016

10 lucruri pe care ar trebui să le cunoști atunci când plănuiești să mergi pe munte

Parcul Național Calimani, în apropiere de vârfu Pietrosu
O mică introducere.
Recent am avut o prim-experiență într-un proiect numit, "Școala de mers pe munte" organizat de Tășuleasa social în parteneriat cu Coca cola HBC Romania. Un proiect cu participare gratuită, în care timp de patru zile am avut posibilitatea să aflu despre viața de munte, drumeții montane, despre cum să te orientezi atunci când te rătăcești pe munte și multe altele.
Camping Tășuleasa Social
Am avut două zile teoretice, și 2 zile practice în care despre cum am vorbit am fost ghidați despre cum să procedăm în diferite situații.
Camping Tășuleasa Social
Despre cele 10 lucruri pe care vreau să vă vorbesc atunci când plănuiești să mergi pe munte.
O să le împart 5 la 5, o să vă vorbesc despre 5 lucruri ce ar trebui să le faci atunci când ești pe munte:

  1. În primul rând trebuie să ai un echipament bine pregătit, mai ales hainele și bocancii trebuie să fie foarte comozi, altfel o să ai dureri insuportabile. (bocancii sunt primordiali, atunci când mergi pe munte)
  2. Ne mai vorbind de echipament necesar și multe altele, trebuie să ai în al doilea  rând o hartă o busolă și un telefon bine încărcat. (harta probabil să nu o înțelegi la perfecție, dar e binevenit macar să te orientezi un pic)
  3. Dacă ai ales un drum marcat, fii atent și urmează marcajele, dacă vă prinde ploaia e bine să alegeți un loc drept și să desfaceți cortul, stați până trece ploaia, în nici într-un caz nu e sfătuit să vă ascundeți undeva ca să treacă ploaia, altfel riscați cu viața dvs.
  4. Atunci când aveți un traseu sigur și mergeți după el,  e bine să vă asigurați să mergeți unul după altul, astfel nu se produce un haos, toți vă țineți împreună și cel mai important nu vă pierdeți vă vedeți ușor unul pe altul. ( atunci când mergeți pe traseu, fiți atenți și călcați cu toată talpa, astfel vă mențineți echilibrul și vă obosiți prea repede, ca în cazul când ați merge pe jumate de talpă).
  5. Dacă sunteți pe munte și v-ați rătăcit, nu vă puteți orienta, vă opriți nu mergeți spre nici un traseu dacă nu cunoaște-ți, deci în așa caz încercați să ascultați atent poate se aude scurgerea vre-unui râu prin apropiere astfel mergeți spre el și continuați traseul după scurgerea râului în vale și astfel ve-ți fi salvat, sau ați putea să vă conduceți după lună, sau soare dacă ar fi ziua, ei la fel o să vă conducă spre eșirea de pe munte. În cazul busolei e mai ușor căci vă puteți orienta sud nord sau est vest, cazul dat cel mai probabil va trebuis să coborîți spre sud. Încă ceva, în cazul rătăcirii ați putea să vă mai orientați după mușchii copacului dacă sunt tot mai mulți înseamnă că e nord,mușchii sunt tot mai mulți, atunci când nivelul umidității este mai mare, iar asta dovedește că e partea nordică. Deci în cazul dat la fel poți cobori tot mai jos, până deja te vei orienta.

Sper să vă fie de folos, acum o să vorbesc despre 5 lucruri pe care nu trebuie să le faci atunci când ești pe munte:
  1.  Nu lăsa niciodata resturi de mâncare, sau chiar mâncare în timp ce te-ai adăpostit, riști să dea buzna urșii, veverițele și multe alte animale. Mancarea e de preferință să o lași într-un copac mai sus, într pungă greu de deschis. Nu lăsa mâncare în cort căci ai putea rămane și cu cortul desfigurat, animalele percep mirosurile, deci dacă plănuișeti o drumeție scurtă le poți lua cu tine, dacă e pe câteva zile atunci ține cont de sfaturile de mai sus. Nu lăsa cortul deschis, închide bine toate fermoarele.
  2. Dacă te prinde ploaia pe drum, nu căuta un adăpost pe loc, riști cu viața ta, niciodată nu poți ști ce aduce cu ea vremea, continuăți cursa, nu vei păți nimic, dacă vei continua cursa și îți vei menține echilibrul bine mai ales pe timp de ploaie (sunt multe pietre pe cărări, aveți grijă). 
  3. Dacă vă rătăciți, nu panicați niciodată, asta vă scade nivelul de concentrație și percepere mereu este eșire din situație, poți suna la numărul de serviciu pentru salvamont, îi explicați pe unde ați venit, ce marcaje aveți prin preajmă dacă le aveți, cel mai important să rămâneți pe loc, să puteți fi găsit cu ușurință. 
  4. Dacă nu sunteți profesionist, nu vă porniți niciodată singur, e riscant. Împreună cu prietenii în prmiul rând e mult mai vesel, cu siguranță cunosc careva informații despre cum să procedezi în anumite situații, astfel o să vă fie mai ușor orientarea. Și nu încercați să mâncați fructe dacă nu cunoașt-ți ce reprerintă ele, la fel și cu ciupercile.
  5. Dacă nu aveți, un traseu, bine gândit din timp și tot necesarul de care aveți nevoie inclusiv și modalitățile de salvare în caz de rătăcire, vă sfătui să nu vă porniți până nu vă asigurați de tate astea.   
Grupa 2, locul amplasării corturilor, Parcul Național Calimani
Indiferent pe care munte v-ați porni, este o necesitate primordială să aveți cu voi echipamentul necesar, haine de munte, bocanci să fie comozi talpa să nu fie foarte rigidă,(o pereche de schimb) șosete 2-3 perechi, haine de schimb, geacă impermeabilă în caz de ploaie sau pelerină,dar mai bine geacă, ochelari de soare, chipiu sau pălărie,  rucsac mare, mâncare, veselă deja în dependență de câte zile ve-ți fi pe munte, cort și sac de dormit. chiar de ați avut în plan o scurtă drumeție montană, luați în calcul că timpul nu ține mereu cu noi, deci v-ar putea prinde ploaia, sau ar putea fi mult mai frig, de cât v-ați informat.


Sunt îndrumări, sfaturi pe care le-am învățat la această Școală de mers pe munte și pe care am vrut să le împart cu voi. Sper să vă fie de bună ghidare la fel ca și mi-e.


Noi am petrecut timpul foarte vesel, plăcut și util desigur, am dormit 2 zile în corturi, am mâncat mâncare gâtită pe munte, în ultima zi am urcat pe vârful Pietrosu, al Parcului Național Calimani.


Camping Tășuleasa Social, aici am fost cazați
A fost o experineță unică de neuitat. Sa fii pe vârf la 2100 metri, să privești în jur numai munți, pe o rază de 50 km la sigur, a fost o experiență foarte frumoasă, vă urez și vouă experiențe cât mai plăcute și să ajungeți să faceți cât mai multe drumeții montate, să vă învațați să ascultați muntele, să respirați același aer. ;)
Grupa 2, Școala de mers pe munte
Parcul Național Calimani




Mai jos atașez un video cu mica noastră experiență. Să vedeți și voi ceea ce am văzut cu ochii noștri.
Vă urez experiențe plăcute.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adbox