joi, 15 septembrie 2016

Călătorind prin așa-zisa, Epoca de Piatră


La munte ? Am fost. Pe munte ? La fel am fost. La mare ? Am fost.  De călătorit am călătorit unde mi-am permis, dar uite că într-o peșteră exact ca în Epoca de Piatră, nu fusesem, până nu demult.
Datorită unor oameni foarte bravi ce au organizat evenimentul pe facebook, în dimineața de sâmbătă, ne-am adunat 23 persoane toți entuziasmați, dornici de a lua o doză de adrenalină, dornici de drumeții extreme. (Cel puțin așa am fost eu :D ). Am ajuns cu toții în orașul Criuleni, de unde am mers vreo 2 km pe jos până la Peștera Suprizelor.

Intrarea în Peșteră













Între timp vorbeam cu mine însumi, ce o fi acolo? oare ce e? cum e? Neștiința, mereu trezește curiozitatea și stai la dubii.  Dar din fericire optimisul și curajul face primul pas.


Intrarea, poză din interior




Când am ajuns la intrare în peșteră, mă așteptasem la o intrare mai largă, însă era aproximativ de dimensiunea unui om. În peșteră desigur mereu e întuneric,
Așa se vede dacă nu ai lanternă frontală
 deaceea e nevoie să ai o lanternă frontală. Nu departe de intrare există așa zis o sală unde poți să stai liber cu prietenii, gașca ta, e încăpătoare, însă drumul până la ea este foarte îngust, deci am mers câte unul pe rând.
Sala Cinematografică
Trebuiesă ai grijă căci aici uneori poți merge liber, iar uneori nu vei avea nici loc măcar să mergi drept, va trebui să mergi lateral.


Am făcut mult sport cu toții acolo fiindcă, traseul nu era unul drept, adică puteam merge un pic pe un traseu drept apoi urcam în sus, unde era nevoie să te ridici ținându-te în mâni astfel toată greutatea corpului tău revenind mânilor, deci era un pic și complicat, atunci când urcam, dar am și coborât, desigur era mai ușor.

Dar au fost locuri și foarte înguste, unde și cu spatele și cu burta simțeai peretele. A fost un caz cel mai înfricoșător și dificil.


Deci am ajuns la un moment unde trebuia să mergem pe brânci, adică aici totul a fost calculat anume după dimesiunele corpului uman, o persoană cu probleme de greutate în masa corporală nu ar încăpea în nici într-un caz, pentru mai clare detalii veți vedea videoul atașat mai jos, anume despre acest mișcare pe brânci.

E puțin înfiorător să mergi pe brânci și să privești în stânga, drapta la 20-25 cm doar perete, iar sus jos la 7-10 cm, mă simțeam la filmările unui film horror, doar că totul era real.
În continuarea am ajuns într-o mică sală , dar unde încăpeam toți, sala dată are denumirea de Cinematograf unde poți veni cu calculatorul propriu să privești cu prietenii tăi. De ce este numită astfel deoarece această sală are o piatră mare nereliefată pe care încap toți adică în jur la 10-12 oameni și un perete perpendicular acestei pietre, e chiar un loc ce îți trezește dorința de a încerca. Aici am fost la 11 m sub pământ, dar au fost locuri și cu 15 metri sub pământ.
În total am mers 2,5 km într-o direcție și înapoi, deci 5 km total. Ce să zic, mă dor și acum muschii dar totul merită încercat măcar o dată. Peștera în total are 6.5 km cu toate tunelele pe care le are, iar așa are la 1700 m, a doua peșteră cea mai mare în lungime, după Peștera Emil Racoviță din Moldova.
Apropo peștera mi-a lăsat o amprentă pe telefonul meu, chiar de oricum l-am păzit, a suferit o zgîrietură bună pe ecran dar am noroc că e sticlă, ne-au sfătuit să nu luam nimic din gadje-turi cu noi, dar nu am putut, deci am fost singura care avut telefon în peșteră și desigur ajunsesem și fotografă pentru moment.
Aici cred că fiecare ce a ajuns și-au lăsat amprenta.

Câteva puncte pentru siguranța dvs:

  • Dacă pleci într-o peșteră e nevoie obligator să îmbraci acolo un combinezon, căci la câți-va metri sub pământ temperatura scade , în hainele obișnuite transpiri, iar ținând cont că ele nu sunt pentru astfel de călătorii puteți avea probleme de sănătate. Combinezonul este confecționat în special pentru a nu pătrunde frigul, pentru a nu simți atmosfera rece.
  • Nu panicați niciodată, orice ar fi, cu panica nu rezolvi nimic, mă refer la persoanele ce ar putea avea criză de nervi, sau se panichează, o dată ce ai intrat și cineva din voi știe traeul fii calm și urmăreștel căci la sigur ve-ți eși teferi de acolo, mai ales că sunt și indicatoare de traseu.
  • Să aveți numai decât cu voi încălțăminte comodă, lanternă frontală, mănuși pentru că o să vă murdăriți acolo, și bandă pentru a acoperi capul.
  • Fiți atenți pe unde mergeți, și mai ales fiți atenți la cap, căci s-ar putea din întâmplare să vă loviți de prea multe ori la cap, din grabă sau neatenție.
  • În peșteră niciodată nu se recomandă să strigați cât puteți de tare, sau să faceți gălăgie cât puteți de tare, în acest caz s-ar putea să cadă pietre, să se prăbușească într-un tunel oarecare pietre. Puteți vorbi, cânta dar cu volumul obișnuit al vocei.
  • Niciodată nu plecați singur, pănâ nu vă asigurați de traseul de parcuregere. Cel mai bine plecați mai mulți prieteni.
  • Trebuie să aveți haine de schimb cu voi, căci oricum ve-ți transpira, oricum le ve-ți murdări. Și astfel la eșire vă schimbați.
  • Nu luați nici un telefon mobil, sau aparat foto, căci tot cei posibil să rămâneți fără el, iar dacă sunteți sigur pe dvs că no să-l pierdeți, atunci rămâne să riscați. Problema e că nu ai unde să le pui căci ajungi să mergi și pe brânci și va trebui să-l ții în mâni, e greu!

Cred că sunteți curioși și de ce se numește Peștera Suprizelor:
O dată ce ajungeți în interior deja puteți înțelege de ce se numește astfel, trezește un mare interes, căci e destul de misterioasă, are foarte multe căi, adică tunele, tunelele sunt modelate de către pietrele, sunt tunele unde dacă vei privi în jos, o să mai vezi o cale, o sală mică ce abia se zărește dintre pietre. Și astfel sunt multe tunele, unde parcă mergi doar pe unul, dar când privești în jos ai senzația că pietrele se vor prăbuși. Se numește astfel, fiindcă nu știi la ce să te aștepți de la ea, o dată ce ai intrat colo, te lovești mereu de pietre cu diferite forme și reliefuri, care mai de care, unele stau bine chiar deasupra capului tău, nu no să cadă nu-ți fă griji, eu sunt teafără vei fi și tu. Cândva peștera se afla sub apă adică mare, datorită curenților de apă s-a și format. Peștera a fost descoperită prin anii 1970, având o vârstă de 11-13 miliaone de ani.
 Eu cu grupa care am fost, am ajuns doar până la sala cinematografului, iar voi puteți ajunge și mai departe la galeriile "Surprizele" și  "Locul Botezului".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adbox